Kompliceret sorg

Sorg er en naturlig reaktion, man oplever, når man mister en person, der har betydet meget. De fleste sørgende oplever, at sorgen bliver nemmere at leve med i løbet af de første 6-12 månederefter dødsfaldetHos omkring 8 % aftager sorgen ikke som ved de fleste sorgreaktioner, og her kan være tale om kompliceret sorg eller en såkaldt kompleks sorgreaktion. Kompliceret sorg er kendetegnet ved vedvarende og intenst savn, længsel, og overoptagethed af afdøde, manglende accept af tabet af afdøde, og undgåelse af tanker om dødsfaldet. I tillæg hertil ses mere generelle symptomer såsom søvnforstyrrelse, øget eller sænket appetit, tab af interesse og selvmordstanker. Ved kompleks sorg kan det være nødvendigt at få professionel behandling og støtte af en psykolog for at kunne overkomme sorgen og dens indvirkning på ens liv.  Vi tilbyder psykologisk behandling af kompliceret sorg med kort venteliste ved vores praksisser i Aarhus og på Frederiksberg i København. 

Ønsker du en samtale med en af vores psykologer om kompleks sorg? 
Kontakt os for at aftale en tid, eller lad os ringe til dig.

Hvad er kompliceret sorg?

Kompliceret sorg, på engelsk Prolonged Grief Disorder forkortet PGD, er et syndrom bestående af en række kliniske symptomer, der kan opstå hos nogle sørgende. En kompleks sorgreaktion opstår hos nogle mennesker efter tabet af en nærtstående person f.eks. en partner, et barn, en forælder eller en anden pårørende. Den komplicerede sorg er vedvarende og intens, hvor den sørgende længes efter den afdøde, har en vedvarende overoptagethed af den afdøde og samtidigt oplever intens følelsesmæssig smerte i form af f.eks. tristhed, skyld, vrede og skam. Den sørgende har ofte svært ved at acceptere dødsfaldet, og kan opleve det som om, at vedkommende har mistet en del af sig selv. Han eller hun kan ligeledes opleve ikke rigtigt at kunne føle den samme glæde som tidligere samt mindre eller fraværende følelsesmæssige reaktioner og nærmest ligegladhed over for andre hændelser. Disse reaktioner er også normalt tilstede ved almindelig sorg, men ved kompliceret sorg varereaktionerne ved i en atypisk lang periode på mindst seks måneder efter tabet.

Sorgreaktionen forårsager desuden typisk væsentlige problemer for den sørgende i forhold til at opretholde personlige, familiære, sociale, uddannelsesmæssige, arbejdsmæssige eller andre betydningsfulde funktionsområder. 

Historisk set har det været kontroversielt at betragte sorgreaktioner som patologiske, og der har været modstand imod at klassificere nogen form sorg sorg som en egentlig psykisk lidelse. Alligevel har forskningen i de seneste år fundet overvældende evidens for, at der hos 7-10% af sørgende kan opstå en række symptomer af betydeligt funktionsnedsættende karakter, og som adskiller sig fra tabsudløst depression. Ydermere peger forskningen på, at PDG kan være behandlingskrævende – altså at det kræver hjælp fra en kvalificeret psykolog eller terapeut at komme over. På denne baggrund bliver kompliceret sorg inkluderet som diagnose i den nyeste europæiske diagnosemanual, ICD-11.

Test dig selv for kompliceret sorg

Diagnostiske kriterier for Prolonged Grief Disorder i ICD-11

Den europæiske diagnosemanual, ICD-11, som trådte i kraft i Danmark pr. 1/1 2022, inkluderer diagnosen kompliceret sorg, PDG. For at opfylde PGD-ICD-11 kriterierne skal personen opleve en vedvarende og gennemtrængende længsel efter den afdøde og/eller vedvarende og gennemtrængende kognitiv beskæftigelse med den afdøde. Hertil skal der forekomme mindst ét af 10 yderligere sorgreaktioner, som antages at være tegn på intens følelsesmæssig smerte, og symptomerne skal stå på i mindst seks måneder efter tabet.

De diagnostiske kriterier lyder som følger:

A. Mindst en af følgende symptomer: 
Vedvarende og gennemtrængende længsel efter den afdøde, eller vedvarende og gennemtrængende beskæftigelse med den afdøde.

B. Mindst ét af følgende symptomer på intens følelsesmæssig smerte:
Oplevelse af intens følelsesmæssig smerte, såsom tristhed, skyld, vrede, fornægtelse, bebrejdelser. Svært ved at acceptere døden. Følelsen af at have mistet en del af sig selv. Manglende evne til at opleve positivt humør. Følelsesløshed. Svært med at deltage i sociale eller andre aktiviteter.

C. Tid og funktionsnedsættelse:
Reaktionen har vedvaret i en usædvanligt lang periode (mindst seks måneder eller mere) efter tabet, og overstiger tydeligt de forventede sociale, kulturelle eller religiøse normer for personens kultur og kontekst. Forstyrrelsen medfører betydelig funktionsnedsættelse på personlige, familiemæssige, sociale, uddannelsesmæssige, arbejdsmæssige eller andre vigtige områder.

Kompleks sorgreaktion - forekomst

At opleve sorg er helt naturligt og vil for de fleste blive nemmere i løbet af de første 6-12 måneder. Dog ses der hos sørgende voksne i Danmark en kompliceret sorgreaktion hos omkring 8%. Denne gruppe vil opleve langvarige konsekvenser for deres fysiske og psykiske helbred.  

Sorgens to spor

Den såkaldte Tosporsmodel beskriver, hvorledes sorg overordnet set ikke er nogen lineær eller stabil proces, men nærmere tager form af en pendulering frem og tilbage mellem to spor: henholdsvis det tabsorienterede spor og det restaurerende spor. Når man indgår i den tabsorienterede proces, mærker man sorgen og smerten dybt, og på dette spor kan det være svært at give plads til andet end denne følelsesmæssige bearbejdning. På det restaurerende spor beskæftiger man sig i stedet med at reetablere sin verden og undgår til en vis udstrækning følelserne af sorg.  

Tosporsmodellen kan forklare, hvorfor personer i sorg sommetider helt kan glemme deres tab og for en tid leve som normalt, mens de på andre tidspunkter bliver opslugt af sorg. Det er muligt, at denne pendulering mellem to spor er en mekanisme, som sætter ind, fordi det ville være for overvældende at bearbejde sin sorg lineært og på én gang. Med de to spor kan sorgen spredes ud og bearbejdes i mindre doser.  

Kompliceret sorg - årsager

Det er muligt, at det kan give ophav til komplicerede sorgproblemer, hvis den enkelte bliver for fokuseret på enten det tabsorienterede spor eller på det restaurerende spor. For meget fokus på tabet resulterer i håbløshed, tristhed og angst og tager for meget energi til, at personen kan formå at finde nye ting i livet, der kan overtage noget af den afdødes funktion eller andet, der også kan give ophav til glæde og mening i tilværelsen. For meget fokus på det genetablerende spor betyder, at man ikke får bearbejdet sinetanker og følelser omkring tabet, og at man ikke opnår tilvænning til de følelsesmæssige og kropslige reaktioner, der kan udløses af tanker om den afdøde eller dødsfaldet og at man derfor overvældes, når man alligevel mindes om det. 

I forskningen har man yderligere fundet, at der findes grupper af sørgende, som er i særlig risiko for at udvikle kompliceret sorg. Det kan være personer, der har mistet barn eller ægtefælle, men det kan også være sørgende til afdøde, der er afgået ved døden på en pludselig og unaturlig måde – særligt selvmord. Man har ligeledes forhøjet risiko for at udvikle kompleks sorg, hvis man tidligere har været i behandling for en psykisk lidelse, eller hvis man har en familiehistorie præget af tab og traumer. Mangel på social støtte eller social udsathed kan også gøre en person sårbar over for komplekse sorgreaktion.

Kompleks sorg - behandling

Kognitiv adfærdsterapi har en klar positiv effekt i behandlingen af komplekse sorgreaktioner og kompliceret sorg. Terapien fokuserer bl.a. på dysfunktionelle antagelser og maladaptivetankemønstre såvel som undgåelsesadfærd og eksponering. Behandlingen for komplicerede sorgreaktioner minder til en vis udstrækning om behandlingen for PTSD. 

I behandlingen trækkes der i mange tilfælde på tosporsmodellen, hvor det undersøges, på hvilken måde personen indtil videre har tilgået sorgprocessen.

For personer, der har undgået bearbejdning af sorgen, kan det være fordelagtigt med dybdegående bearbejdelse af tabet og omstændighederne omkring dødsfaldet, evt. kombineret med gradvis eksponering for påmindere. For personer, som i høj grad har fokuseret på sorgen og befundet sig i det tabsorienterede spor, vil der være et større fokus på gradvist at acceptere tabet og at få en større afstand til det.

Lider du af kompleks sorg? Vi tilbyder behandling med kort venteliste på vores klinik i Aarhus og i klinikken på Frederiksberg i København.