Generaliseret angst (GAD)

Generaliseret angst er en angstlidelse karakteriseret ved mere eller mindre konstante niveauer af bekymring og anspændthed. Personer med denne lidelse vil ofte bekymre sig om sit eget og/eller sine kæres velbefindende til en sådan grad, at det går ud over vedkommendes livsudfoldelse og livsglæde. Fysiske symptomer omfatter søvnløshed, hovedpine og træthed. Lidelsen, som er mest hyppig hos kvinder, estimeres til at ramme omkring 3% af den vestlige verdens befolkning, men diagnosticeres sjældent, da de fleste har oplevet tilstanden konstant siden de helt unge år og derfor ikke søger hjælp. Kognitiv adfærdsterapi, som praktiseres på vores klinik på Frederiksberg, har vist sig gavnlig i behandlingen af generaliseret angst.

Ønsker du en samtale med en af vores psykologer om generaliseret angst? 
Kontakt os for at aftale en tid, eller lad os ringe til dig.

Hvad er generaliseret angst?

I gamle dage kaldtes tilstanden generaliseret angst for bekymringsangst. Dette skyldes, at man bekymrer sig og er mere eller mindre angst hele tiden. Der er tale om, at man er konstant anspændt og nervøs, og ofte bekymrer man sig konstant for sig selv og/eller sine nærmeste.

Angsten skyldes uhensigtsmæssig bekymring, og at bekymringen har taget sådan overhånd, at man føler sit liv væsentligt belastet. Samtidig kan man konstant forsøge at kontrollere sin bekymring, fordi man er bange for, at den skal besætte en mere og mere.

Man kan vurdere, at bekymringen er hjælpsom, således at man for eksempel kan tænke: “Hvis jeg bekymrer mig er jeg forberedt på det værste” eller man kan tænke, at noget slemt vil kunne ske, hvis man ikke bekymrer sig.

Ofte er et tydeligt symptom den forstyrrede nattesøvn, som opstår med alle de bekymrede tanker og spekulationer. Man er træt i løbet af dagen, og man spænder i musklerne, og får ondt i hovedet og andre steder i kroppen. Ofte forekommer svimmelhed, hjertebanken, åndenød og mundtørhed.

Nogle forsøger at løse problemet ved at være konstant i aktivitet, dels for at undgå den ubehagelige følelse af uro i maven, dels for at blive så udmattet, at det er nemmere at falde i søvn om aftenen. Andre drikker nogle genstande, når de kommer hjem fra arbejde for at “falde ned”, eller drikker inden de skal i seng for at kunne falde i søvn.

Hos børn kan lidelsen vise sig ved, at barnet har hyppigt behov for at blive beroliget og ved tilbagevendende kropslige symptomer.

Test dig selv for angst

Årsager til generaliseret angst

Sårbarheden over for at udvikle generaliseret angst er til dels medfødt. Det har dog også stor betydning, om man er vokset op i rammer, hvor man har haft grund til at føle sig utryg og angst. Tilstanden synes at opstå i relation til kroniske stresstilstande.

Behandling af generaliseret angst

Forskning viser, at kognitiv adfærdsterapi kan virke mod generaliseret angst. I terapien arbejder man med tendensen til at være bekymret og med de automatiske tanker om, at alting går galt. 
Man kan også have gavn af afspændingsøvelser.

Forekomst af generaliseret angst

De fleste med generaliseret angst får aldrig stillet diagnosen. Man regner med, at forekomsten af generaliseret angst er ca 3% i den vestlige verdens befolkning. Mennesker med generaliseret angst har oftest haft det siden de helt unge år, og ca. 50% beretter om, at de har oplevet tilstanden siden barndommen. Lidelsen er hyppigst hos kvinder.