Hvad er generaliseret angst?

I gamle dage kaldtes tilstanden for bekymringsangst. Man bekymrer sig og er mere eller mindre angst hele tiden. Der er tale om, at man er konstant anspændt og nervøs, og ofte bekymrer man sig for sig selv og/eller ens nærmeste.

Angsten skyldes uhensigtsmæssig bekymring, og at bekymringen har taget sådan overhånd, at man føler sit liv væsentligt belastet. Der er altså tale om at forsøge at kontrollere sin bekymring, fordi man er bange for at den skal besætte en mere og mere.

Man kan vurdere, at bekymringen er hjælpsom, således at man for eksempel kan tænke: “Hvis jeg bekymrer mig er jeg forberedt på det værste” eller man kan tænke, at noget slemt vil kunne ske, hvis man ikke bekymrer sig.

Ofte er et tydeligt symptom den forstyrrede nattesøvn, som opstår med alle de bekymrede tanker og spekulationer. Man er træt i løbet af dagen. Man spænder i musklerne, man får ondt i hovedet og andre steder i kroppen. Ofte forekommer svimmelhed, hjertebanken, åndenød og mundtørhed.

Nogle forsøger at løse problemet ved at være konstant i aktivitet, dels for at undgå den ubehagelige følelse af uro i maven, dels for at blive så udmattet, at det er nemmere at falde i søvn om aftenen. Andre drikker nogle genstande, når de kommer hjem fra arbejde for at “falde ned” eller drikker inden de skal i seng, for at kunne falde i søvn.

Hos børn kan lidelsen vise sig ved, at barnet har hyppigt behov for at blive beroliget og tilbagevendende kropslige symptomer er fremtrædende.

Ønsker du en samtale med en af vores psykologer om generaliseret angst? 
Kontakt os for at aftale en tid, eller lad os ringe til dig.

Årsager til generaliseret angst

Sårbarheden over for at udvikle generaliseret angst er til dels medfødt. Det har dog også stor betydning, om man er vokset op i rammer, hvor man har haft grund til at føle sig utryg og angst. Tilstanden synes at opstå i relation til kroniske stresstilstande.

Behandling af generaliseret angst

Forskning viser, at kognitiv adfærdsterapi kan virke mod generaliseret angst. I terapien arbejder man med tendensen til at være bekymret og med de automatiske tanker, man har om at alting går galt. 
Man kan også have gavn af afspændingsøvelser.

Forekomst af generaliseret angst

De fleste med generaliseret angst får aldrig stillet diagnosen. Man regner med, at forekomsten af generaliseret angst er ca 3% i den vestlige verdens befolkning. Mennesker med generaliseret angst har oftest haft det siden de helt unge år. 50% beretter om, at de har haft det siden barndommen. Lidelsen er hyppigst hos kvinder.