Hvad er socialfobi?

Denne angstform omhander angst for at være sammen med andre mennesker. Som konsekvens heraf kan man have tendens til at trække sig fra socialt samvær. På trods af et ønske om at være sammen med andre, føler man sig forkert, anderledes, kejtet og klodset, og man har opmærksomheden rettet på, hvad andre tænker om én.  Man er bange for at andre vurderer een på en kritisk måde. Disse anskuelser kan gøre én så hæmmet, at det kan være vanskeligt at klare uddannelse, jobs og at skabe kontakt til det andet køn.

Socialfobi er angst for at blive gjort til grin, set ned på, kritiseret i samværet med andre mennesker. Har man socialfobi undgår man kontakt der fremprovokerer angst og situationer som minder om en tidligere angstoplevelse. Forestillingerne om hvordan det vil være at erfare sådanne situationer igen afholder een fra at få nye erfaringer – derved forstærkes de vurderinger, man gjorde sig engang.

Selvom en man har socialfobi og undgår kontakt med situationer og andre mennesker, er det sociale behov der stadig, og bliver derfor underkendt og undertrykt. Derfor bliver folk med socialfobi ofte isoleret og ensomme.

Folk med socialfobi gemmer ofte deres angst og nervøsitet. De frygter opmærksomheden, og bruger det man kalder “sikkerhedssøgende adfærd”, så andre ikke kan se, hvordan de har det og at de lider af socialfobi.

Sikkerhedssøgende adfærd for at skjule socialfobi kan være rygning,  beroligende medicin, en drink, undgå øjenkontakt, medbringe eller bruge genstande som kan abstrahere fra andres opmærksomhed som fx. vandflaske, læse i en bog, tygge tyggegummi, gøre sig ubemærket, skjule rødmen med make-up eller sol, holde hårdt på glas og bestik og kontrol over al egen adfærd.

Ønsker du en samtale med en af vores psykologer om socialfobi?
Kontakt os for at aftale en tid, eller lad os ringe til dig.

Årsager til socialfobi

Sårbarheden over for at blive angst er til dels medfødt. Det har dog også stor betydning, om man er vokset op i omgivelser, hvor man har følt sig utryg og angst. Det er ofte generte, konfliktsky og nervøse børn som udvikler socialfobi.

Lavt selvværd er næsten altid til stede ved socialfobi.

Socialfobi kan udløses af stress, kriser, negative oplevelser (som mobning) og traumer.

Forekomst af socialfobi

Det skønnes, at omkring 5-7 % af alle mennesker lider af socialangst i mere eller mindre alvorlig grad. Angsten starter ofte i teenageårene.

Behandling af socialfobi

Kognitiv adfærdsterapi bliver ofte brugt og har vist gode resultater til behandling af socialfobi. Gradvist tillæres at tilnærme sig de angstfuldte situationer og langsomt opnås tryghed i forbindelse hermed. Endvidere er det vigtig for at lære, hvad det er der sker med kroppen når man mærker en socialfobisk angstreaktion, således at angst for kroppens reaktioner bliver tiltagende mindre. Det bliver muligt at observere kroppen og registrere symptomerne på afstand, således at man bedre kan tage afstand fra de ofte intense angstfølelser.

Det kan være beroligende og nemmere at acceptere kroppens reaktioner og de tanker, der opstår, hvis der desuden arbejdes med at forsøge at forstå hvorfor kroppen giver de signaler, den fremkalder. Således kan der også hos denne angstform arbejdes med vurderinger og regler, som kan ligge bag adfærden.

I behandlingen kan det også være givtigt at arbejde med stressreduktion, vejrtrækningsøvelser og afspændingsøvelser.