ADHD behandling i Aarhus

ADHD er en forkortelse for den amerikanske diagnose Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. På dansk hedder diagnosen egentlig hyperkinetisk forstyrrelse og refererer også delvist til andre symptomer end den amerikanske diagnose. Alligevel benyttes oftest betegnelsen ADHD, også i Danmark, da den er mere kendt og også betydelig mindre kompliceret at udtale og forstå.

Rent formelt adskiller ADHD og hyperkinetisk forstyrrelse sig ved, at hyperkinetisk forstyrrelse kræver, at ens symptomer opfylder kriterierne for et minimumsantal symptomer inden for uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Den danske form for ADHD kræver altså, at man har tilstrækkelige symptomer indenfor alle tre domæner. I modsætning kræver den amerikanske DMS-V blot, at der skal være et tilstrækkeligt antal symptomer knyttet til uopmærksomhed og et tilstrækkelig antal symptomer indenfor hyperaktivitet og impulsivitet samlet.

Ønsker du en samtale med en af vores psykologer i Aarhus om ADHD? 
Kontakt os for at aftale en tid, eller lad os ringe til dig.

Symptomkriterier og kormorbiditet ved ADHD

I kraft af, at der er mange flere symptomkriterier indenfor alle tre symptomdomæner end det, som kræves for at opnå diagnostisk tærskelværdi, er der mange forskellige måder at opnå ADHD-diagnosen på. Som en konsekvens heraf, kan der også være få fællestræk mellem, hvordan ADHD viser sig hos forskellige personer. ADHD-diagnosen er dermed i sig selv ikke særlig præcis i relation til at beskrive de impulsive, opmærksomhedsmæssig og hyperaktive vanskeligheder, man har. Når man får stillet diagnosen, er det derfor også væsentligt, at man informeres om præcist hvilke ADHD-problemer, man selv har, samt at individuelle strategier, tilpasninger, støtte og behandling målrettes disse.

Ligesom ADHD kan optræde meget forskellige fra person til person, er der også stor forskel på eventuelle samtidige problemstillinger, såkaldt komorbiditet. Hos børn og unge har f.eks. 25-50% også søvnproblemer, 45% har indlæringsvanskeligheder af forskellig art (dysleksi, dysgrafi, eller dyskalkuli), 12% sprogvanskeligheder, 40% oppositionel adfærdsforstyrrelse, 27% adfærdsforstyrrelse, 14-15% depression, og 19-30% angstlidelser. Hos voksne med ADHD er komorbiditet også meget almindeligt forekommende. Omkring halvdelen af voksne med hyperkinetisk forstyrrelse har samtidig angst og depressive lidelser, 20% har bipolar lidelse, og 15% lider af misbrug eller afhængighed. Hertil kommer også 70-80% med væsentlige vredesproblemer og 25-45% af børn og 30-70% af voksne har mere generelle problemer med følelsesregulering.

Hvordan behandles ADHD?

Prognosen ved ADHD bedres betydeligt ved tidlig diagnosticering og korrekt hjælp, hvilket i stor grad afhænger af ADHD-symptomernes alvorlighed og tilstedeværelsen af samtidige vanskeligheder. De tre hovedsymptomer ved ADHD, uopmærksomhed, impulsivitet og hyperaktivitet, behandles ved moderat til alvorlig ADHD ofte med centralstimulerende medicin, men medicinen egner sig ikke for alle, og det er ved mindre alvorlig ADHD sandsynligt, at de gavnlige virkninger af medicinen vil opvejes af bivirkningernes negative effekt.

Test dig selv for ADHDTest dit barn for ADHD (3-18 år)

I tillæg til centralstimulerende medicin anbefales derudover, at der laves en individuel vurdering af hvilke behandlingstiltag den enkelte person vil have mest nytte af, bl.a. på baggrund af symptomer, de enkelte symptomers alvorlighedsgrad, i hvilken grad de medfører funktionsnedsættelse, og samtidige problemstillinger. Dernæst er det også vigtigt, at tiltagene følges op og monitoreres over tid, så man kan vurdere effekten og løbende justere.

I Aarhus kan du få hjælp af psykologer, der er eksperter på behandlingstiltag ved ADHD og komorbide lidelser. Psykologerne kan hjælpe med undersøgelse, diagnosticering, vurdering af behandlingstiltag, monitorering af behandlingstiltag og udførelse af evidensbaseret kognitiv adfærdsterapi for ADHD og komorbide lidelser.

Læs mere om ADHD