Angst behandling i Aarhus

Angst er en betegnelse for en ubehagelig fysiologisk og følelsesmæssig reaktion på situationer, der opleves som farlige. Angstreaktioner, der optræder i overdreven og forstyrrende grad over tid eller medfører mange falske alarmer, kan være tegn på en angstlidelse. Angst bliver først til en lidelse, når man ofte er meget mere bange end det er rimeligt at være og man forstyrres af dette i hverdagen i betydelig grad. Angstlidelserne adskilles fra hinanden primært på baggrund af, hvad de omhandler. Specifikke fobier omhandler frygt som er begrænset til enkelte dyr, genstande eller situationer, mens generaliseret angstlidelse er præget af bekymring og angst for mange hverdagssituationer. Psykologerne på vores klinik i Aarhus har meget erfaring med behandling af angst.

Ønsker du en samtale med en af vores psykologer i Aarhus om angst? 
Kontakt os for at aftale en tid, eller lad os ringe til dig.

Angstlidelser

Panikangst omhandler frygt for at dø, blive skør, besvime eller på anden måde komme til skade på grund af angsten i sig selv. Posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) adskiller sig fra andre former for angst ved, at den omhandler frygt for genoplevelse eller gentagelse af en tidligere traumatisk hændelse, mens de andre angstlidelser primært omhandler frygt for fremtidige hændelser. En undtagelse fra denne ”regel” er social angst, eller socialfobi, som kendetegnes af stærke angstreaktioner og bekymring både før, under og efter sociale situationer.

Fælles for alle angstlidelser er de stærke kropslige symptomer, som ofte kaldes autonome symptomer, fordi de styres af det autonome nervesystem. De kropslige reaktioner stiller kroppen i beredskab, så vi fysisk kan levere, hvis der er en fare til stede, som vi skal flygte fra eller kæmpe imod. Symptomerne er ubehagelige, hvilket i høj grad også er en del af hensigten, da vor overlevelse evolutionært har været hjulpet af, at angsten motiverer os til at undgå farlige situationer. En af de hyppigst forekommende angstlidelser, panikangst, er kendetegnet lige præcis af hyppige anfald af stærke autonome symptomer og frygten herfor.

Hvordan behandles angst?

Kognitiv adfærdsterapi er anbefalet som førstevalgsbehandling ved samtlige angstlidelser i de store internationale offentlige referenceprogrammer, også i Danmark. Dette er på baggrund af, at kognitiv adfærdsterapi er ekstremt godt undersøgt og gennemgående har vist en meget god behandlingseffekt uden bivirkninger.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at selv om kognitiv adfærdsterapi i disse sammenhænge fremstilles som én terapiform, er det i virkeligheden tale om mange forskellige behandlingselementer som er samlet under en overordnet betegnelse.

Effekten af behandlingen er i høj grad afhængig af, at de udvalgte metoder er de rette for den enkelte problemstilling.

Eksempelvis er interoceptiv eksponering det mest virksomme element i behandling af panikanfald, mens der ikke findes nogen evidens for brugen af den sammen metode i behandling af PTSD. Modsat er traumebearbejdning et afgørende element i behandling af PTSD, men benyttes ikke i behandling af andre angstlidelser, da der hverken teoretisk eller empirisk er noget belæg for dens anvendelse ved disse lidelser. På vores klinik i Aarhus behandler vi angst effektivt vha. kognitiv adfærdsterapi.