Behandling af PTSD og traumer i Aarhus

Traumer er en betegnelse for særligt voldsomme oplevelser. Omkring 80 % af os vil på et tidspunkt opleve en traumatisk hændelse og de fleste af os vil også opleve psykiske eftervirkninger af disse. Efterreaktionerne er særligt stærke de påfølgende dage, men aftager derefter som regel gradvist over de efterfølgende 2-4 uger. Efterreaktionerne kan være meget ubehagelige i sig selv og man kan også hurtigere komme over dem, hvis man får råd og vejledning omkring, hvordan man skal forholde sig. Måske vigtigere er, at man kan modvirke risikoen for den mere langvarige og voldsomme posttraumatiske stresslidelse, eller PTSD, som 8-12 % udvikler efterfølgende et traume. I grove træk er børn og unge samt personer med tidligere psykiske lidelser mest udsatte for at udvikle PTSD, men det har også vist sig, at gentagende eller langvarige traumatiske oplevelser og traumer, der involverer personer, man har nære relationer til, giver en betydelig højere risiko for PTSD. Symptomer på PTSD inkluderer genoplevelser i form af flashbacks eller mareridt, undgåelse af situationer, der minder om traumet, voldsom angst og ubehag ved påmindelse om traumet og generel nervøsitet, oplevelse at skulle være på vagt samt søvn-, koncentration- og hukommelsesvanskeligheder. Mange oplever også, at deres erindring af selve den traumatiske hændelse er usammenhængende og uklar.

Ønsker du en samtale med en af vores psykologer i Aarhus om traumer og posttraumatisk stresslidelse?
Kontakt os for at aftale en tid, eller lad os ringe til dig.

Hvordan behandles PTSD og traumer?

Traumefokuseret kognitiv adfærdsterapi har vist sig særlig succesfuld i behandlingen af PTSD. Denne indleder med at udforske eventuelle forhold, der kan hjælpe med at vende tilbage til en oplevelse af sikkerhed og stabilitet i tilværelsen. Derefter vil der som oftest benyttes traumebearbejdning til forsigtigt og gradvist at bearbejde og ændre traumets betydning og reducere dets evne til at påvirke en via de kropslige og følelsesmæssige symptomer, som mindet udløser. Ofte vil man i denne bearbejdning og i undersøgelsen af den enkeltes oplevelse af hændelser i forløbet efter traumet kunne finde ”hot-spots” samt andre særligt vigtige tanker og antagelser omkring sig selv, andre og verden, der er urealistiske eller har et uhensigtsmæssigt fokus.

Via traumebearbejdningen bliver traumemindet i større grad bearbejdet i hippocampus, og amygdalas indflydelse svækkes. Dette giver en mere viljestyret hukommelse, hvor vi kan tænke tilbage på hændelsen uden at opleve den som her og nu, huske og forstå årsagssammenhænge, samt ikke overvældes af følelser og ubehag. Dette videreføres yderligere til det som ofte er behandlingens sidste del, hvor man gradvist eksponerer direkte for traumepåmindere, altså sansestimuli og situationer, som særligt minder om den traumatiske hændelse. Traumer og PTSD kan påvirke en på mange forskellige måder og ingen har derfor de samme behov. Vores traumepsykologer i Aarhus har viden og erfaring til sammen med dig at finde den bedst mulige sammensætning af dit forløb, sådan så netop dine problematikker imødekommes på bedst muligt vis.