Ailurofobi - kattefobi

Ailurofobi er en specifik fobi for katte, og personer med denne lidelse oplever en intens angst, når de konfronteres med katte eller blot tanken herom. Dette fører i mange tilfælde til undgåelsesadfærd, som begrænser vedkommendes livsudfoldelse. Heldigvis har kognitiv adfærdsterapi i kombination med eksponeringsterapi vist rigtig god behandlingseffekt ved kattefobi, som i de fleste tilfælde kan behandles på 5 sessioner. Hos Psykologerne Johansen & Kristoffersen tilbyder vi denne type behandlingsforløb med kort til ingen ventetid – behandlingen foretages ved én af vores klinikker beliggende i Aarhus eller på Frederiksberg i København. Læs mere om ailurofobi, forekomst og behandling herunder.

Ønsker du en samtale med en af vores psykologer om ailurofobi?
Kontakt os for at aftale en tid, eller lad os ringe til dig.

Hvad er ailurofobi?

Ailurofobi er en specifik fobi, som indebærer en ubehagelig, hæmmende og vedvarende angst for katte. For personer med ailurofobi frembringer mødet med en kat typisk fysiologiske angstsymptomer såsom hjertebanken, forhøjet puls, svimmelhed og kvalme samtidig med, at personen oplever en intens trang til at beskytte sig selv eller flygte fra situationen. De fleste forsøger derfor aktivt at undgå situationer, hvor de kan møde en kat, kaldet undgåelsesadfærd. Dette kan betyde, at de eksempel vælger ikke at besøge bekendte med kat, eller at gåturen omlægges af frygt for at møde genboens kat.

Oftest vil situationer, hvor der er blot den mindste risiko for at komme i kontakt med en kat, kun udholdes under intens vagtsomhed og beredskab. I nogle tilfælde vil angsten efterhånden brede sig til også at inkludere videoer, billeder, malerier, bamser, tegneseriefigurer og lignende, hvor der blot er tale om en billedlig eller kunstnerisk fremstilling af katte. De fleste med ailurofobi vil opleve lejlighedsvis at have mareridt om frygtede konfrontationer med katte eller mareridt omhandlende tidligere møder. Personen erkender ofte, at frygten er overdrevet, men er ude af stand til at minimere frygten og reducere undgåelsesadfærden.

Årsager til kattefobi

Der er påvist en generel genetisk komponent for angstlidelser, hvilket medfører en forhøjet risiko for at udvikle ailurofobi, hvis ens forældre eller søskende har denne eller en anden angstlidelse. Miljømæssigt medfører opvækst i et miljø, hvor andre (især forældre) udviser frygt for katte, såkaldt modellering af adfærd, hvilket øger risikoen for ailurofobi. Negative erfaringer med katte såsom at blive bidt eller kradset kan også bidrage til udviklingen af fobien. Derudover er der også en informationskomponent, hvor læsning af negativ information om katte eller det at se katte portrætteret som farlige i film eller lignende kan udløse fobien.

Endelig er katte blandt de dyr, som vi evolutionært har en nedarvet frygt for, hvilket betyder, at det har været hensigtsmæssigt for fortidsmennesker at være forsigtige i omgang med kattedyr for at øge chancen for overlevelse. Risikoen for at udvikle en fobi over for katte kan dermed siges at være langt større end for evolutionært ufarlige dyr såsom kaniner og køer.

Forekomst af ailurofobi

Generelt peger studier på, at mellem 12-20% af befolkningen rammes af specifikke fobier, men der findes ikke præcise tal for, hvor mange der har en fobi specifikt over for katte.

Dyrefobier som ailurofobi kan forekomme hos mennesker af alle aldre og køn, men der ses især en tendens til, at børn i alderen 6-10 kan udvise stærk frygtsomhed for dyr. Hos mange børn går sådanne fobier dog i sig selv med alderen.

Behandling af fobi for katte

Kognitiv adfærdsterapi med eksponeringstræning har vist sig effektivt i behandling af ailurofobi. Den vigtigste komponent i behandlingen er at udsætte sig selv for gradvist sværere og sværere situationer, som medfører angst og katastrofetanker (eksponering). På den måde kan personen på en gradvis, kontrolleret og forudsigelig måde få afkræftet sine katastrofetanker samt opnå tilvænning til hver enkelt situation, inden man går videre til næste niveau. Herudover fokuserer behandlingen på personens forestillinger og antagelser omkring katte samtidigt med, at der undervises i lidelsen, dens udvikling og symptomer.

På den måde kan man lære at registrere sin angstsymptomer og sine tanker og sidenhen ændre uhensigtsmæssige tanker og reaktionsmåder, som opretholder fobien. For omkring 95% kan ailurofobi behandles på 5-10 sessioner.

Ved vores praksisser i Aarhus og på Frederiksberg i København tilbyder vi kognitiv adfærdsterapi for ailurofobi i henhold til den bedste eksisterende forskning på området. Kontakt os for en aftale eller ved eventuelle spørgsmål.

Hvis du er interesseret i et afgrænset behandlingstilbud for specifikke fobier, kan du læse mere om fobi-pakken her.