Test for bipolar lidelse hos personer med depression

Scroll ned til bunden af siden for at tage testen

I mange tilfælde overses hypomane og maniske symptomer både af professionelle og personer med depression selv. Dette er et betydeligt problem, især i forbindelse med medicinering, idet antidepressiv behandling med f.eks. SSRI er mindre effektiv og fører endda i en del tilfælde til en forværring hos personer med bipolare lidelser.  

I ca. to ud af tre tilfælde debuterer de depressive episoder før de maniske eller hypomane episoder hos personer med bipolare lidelser. Mange af disse rapporterer, at stemningssvingningerne i manisk retning optræder tidligt i livet, men dette opdages og diagnosticeret først mange år senere.

Delvist skyldes dette at langt de fleste søger hjælp for de depressive symptomer, og at mange læger og psykologer i denne sammenhæng ikke undersøger symptomer på mani og hypomani.  

I gennemsnit er der en forsinkelse på 10 år fra den bipolare lidelse debuterer til den bliver diagnosticeret, men dette kan være endnu sværere hos dem som allerede er diagnosticeret med depression.

I denne gruppe har man fundet, at omkring 7-10 % har udiagnosticeret bipolar lidelse, oftest bipolar lidelse II (hypomani). For lettere og bedre at kunne identificere disse er der i de senere år udviklet flere selvrapporteringsskemaer, som har vist sig at være ret præcise og hurtige i brug. Den følgende test er tilpasset til dansk fra den såkaldte HCL-16.  

HCL-16 er udviklet af Liz Forty et al. (2010), og er en forkortet 16-spørgsmålsudgave af den oprindelige HCL-32 (Angst et al., 2005). I forskning har den kortere udgave vist sig at være et nyttigt og pålideligt instrument til at undersøge for bipolar lidelse hos personer med depression.   

Testen er således særligt udviklet til brug for personer som allerede har en depressionsdiagnose for at skelne mellem dem, som bør undersøges videre for bipolare lidelser, og dem, hvor dette ikke er nødvendigt. Testen er en såkaldt screeningundersøgelse og er ikke ment at anvendes diagnostisk eller at erstatte en professionel undersøgelse og vurdering. 

Du kan læse mere om bipolar lidelse her

Instruktioner

Denne test er en dansk udgave og består af et spørgeskema, der indeholder i alt 16 spørgsmål. Du skal svare enten “nej” eller “ja” på hvert udsagn alt efter, hvad der passer bedst på dig. Du bedes besvare alle spørgsmålene, og du bedes besvare dem så godt, som du evner. Når du har besvaret alle spørgsmål, vil du blive viderestillet til en resultatside, hvor du har mulighed for at læse mere om, hvad dit resultat af testen betyder, og hvad du på baggrund heraf anbefales at gøre efterfølgende.   

Denne test skal i udgangspunktet anses som vejledende, og kan således ikke stå i stedet for en hverken diagnostisk eller klinisk vurdering. Vores anbefaling er derfor at se resultatet som en indikation på, hvorvidt du har symptomer, som kan være forenelige med bipolar lidelse.  

I

Når testen er gennemført, kan du udskrive din besvarelse, som du kan medbringe ved en konsultation hos egen læge eller en psykolog.

Vi vil desuden gerne informere dig om, at din besvarelse er fortrolig, og dine personlige oplysninger derfor er beskyttet.   

Hos Psykologerne Johansen og Kristoffersen tilbyder vi behandling med kognitiv adfærdsterapi, som er den terapiform, der anbefales som førstevalg ved bipolar lidelse inden for de forskningsbaseret retningslinjer. Ønsker du en samtale hos en af psykologerne? Kontakt os for at aftale en samtale ved en af vores praksisser, der er centralt placeret på Frederiksberg i København og i Aarhus.  

Prøv at huske tilbage til en tid, som du vil kalde en «optur». Hvis du har haft flere perioder, hvor du har været «højt oppe», svar venligst på baggrund af den mest markante periode. Hvordan havde du det dengang?.

I denne tilstand har jeg det på følgende måde…

Klik på dit svar for at fortsætte til næste spørgsmål.