Sådan kan du tale med dine børn om corona

I denne tid, hvor vi alle er berørt af coronavirus, har man en vigtig rolle som forælder, når man skal have de helt nødvendige samtaler, som alle forældre bliver nødt til at have med deres børn nu. Vores børn kan være mere bevidste om COVID-19s konsekvenser, end vi som forældre forestiller os, og det er vigtigt at hjælpe børnene med at give mening til den uvante situation, de befinder sig i. På denne side kan du få inspiration fra vores psykologer til, hvordan man som forælder skal gribe en sådan situation an, og hvor meget information om krisen det er hensigtsmæssigt at dele med de yngste. Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om rådgivning i forbindelse med børn og coronavirus. Du kan også bestille tid til rådgivning ved vores klinikker på Frederiksberg, Helsingør og Aarhus eller til online/telefonisk konsultation.

Ønsker du en samtale med en af vores psykologer?
Kontakt os for at aftale en tid, eller lad os ringe til dig.

Hvor meget skal jeg fortælle mine børn om COVID-19?

Nu, hvor COVID-19 for alvor har fået et fast tag i vores samfund, er det vigtigt, at man er opmærksom på, hvad man fortæller sine børn – og hvordan. Først og fremmest kan du være sikker på, at corona ikke er gået børnenes næse forbi, ikke mindst fordi de selv mærker konsekvenserne af coronavirus, når de opfordres til at blive i hjemmet. På den måde er det også naturligt, at børnene selv vil henvende sig til sine forældre med en masse spørgsmål om sygdommen og dennes alvorlighed. Sundhedsstyrelsen har lavet en video egnet til lidt ældre børn og unge, hvor spørgsmål om corona besvares i øjenhøjde.

Som forældre bør man dele med sine børn, at der for øjeblikket breder sig en meget smitsom sygdom, og at det derfor er vigtigt, at vi alle sammen, inklusive barnet selv, sørger for at vaske hænder hyppigt, holde afstand og lignende. Samtidig bør man også oplyse børnene om, at det formentlig kun vil være ældre og svage, hvor sygdommen i sjældne tilfælde kan blive alvorlig – derfor skal de heller ikke selv være bange for at få sygdommen, eller for at deres forældre får den. Børn har generelt et rigtig godt immunsystem, små krigere inde i sig, som bekæmper sygdomme, og de vil kunne overvinde sygdommen – også hvis de skulle blive smittet. Børn vil derfor sjældent blive særligt syge. Derimod er det vigtigt, at alle, også børnene, er gode til at hjælpe de ældre og svage ved at vaske hænder, holde 1-2 meters afstand til andre, og at familien mødes mindre med andre, også legekammeraterne. På denne måde kan børnene få lov at være små superhelte i hverdagen, og være med til at beskytte dem, der har brug for det.  

Derudover kan det være en god ide at spørge ind og sikre sig, at børnene får svar, hvis der er noget de undrer sig over. Det er vigtigt, at man så vidt muligt svarer ærligt på eventuelle spørgsmål, også selvom børnene spørger ind til død og alvorlig sygdom. Disse emner bør tales om som ikke-truende kendsgerninger.

Det er dog ikke hensigtsmæssigt som forælder at spørge ind til børnenes tanker om corona hele tiden, da det kan skabe for stort fokus på sygdommen og de konsekvenser, den kan medføre. Det kan i værste fald gøre børnene mere ængstelige at spørge dem flere gange dagligt, idet denne adfærd hos forældrene antyder, at det er farligt, hvis barnet ikke har forstået absolut det hele. Som tommelfingerreglen skal man tænke sig om og sørge for, at al information, som man giver børnene, er relevant og nødvendig for deres livsverden.

Med andre ord er det altså helt rimeligt at have et par samtaler med sine børn om coronavirus og den nye situation, men det betyder ikke, at dit barn nødvendigvis bør opdateres med alt, der sker. Samtidig skal man så vidt muligt i ord, handling og tone ikke gøre børnene unødvendig bange. Her er ens egen adfærd ekstremt vigtigt, både når man taler om corona med børnene, hvordan man mere generelt forholder sig til corona, og også den adfærd man udviser, når man er ude i samfundet sammen med børnene. Hvis man selv konstant opdaterer sig via fjernsyn, radio, mobiltelefon og lignende, antyder man over for børnene, at det er nødvendigt at være konstant på vagt, og at situationen er meget farlig. Overdreven undgåelse og overdrevne forholdsregler, når man er nødt til at bevæge sig ud, har den samme effekt. For din egen del og for dine børns skyld bør du forsøge at fokusere på samværet med dem og på andet end corona; det vil være beroligende både for dig og for dem.

Sundhedsstyrelsen har lavet en video, hvor de giver konkrete anvisninger for, hvordan man bør håndtere ting som legeaftaler, frisk luft og sygdom i hjemmet. Generelt handler det selvfølgelig om afstand og håndhygiejne. Se videoen her. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside er der desuden en FAQ-sektion om coronavirus særligt for børn og forældre.

Test dig selv for sygdomsangst

Fokuser på det positive

I en stressende livsituation, som COVID-19 har skabt for mange af os, er det vigtigt at forsøge at fokusere på de positive ting – både for en selv og for ens børn. Det kan man gøre ved at forsøge at fokusere på de ting, som situationen netop opfordrer til som f.eks. at man hygger derhjemme ved at se film, tegne, spille spil eller bage en kage. Det kan også være en god idé at prøve at planlægge og gennemføre nogle flere lystbetonede aktiviteter som familie eller at give de lidt ældre børn og unge anledning til at lave flere lystbetonede aktiviteter på egen hånd.

Herudover kan det være vigtigt at fremhæve, at man stadig har mulighed for at hilse på andre ved at vinke eller smile til hinanden. Man kan endda tage sig tid til at tale venligt med andre – blot lidt på afstand. På den måde fjerner man fokus fra alle de ting, som ikke er mulige i denne periode, og sætter i stedet fokus på de gode ting, situationen muliggør. Hermed vil situationen og den forandrede hverdag virke mindre skræmmende for børnene.

Særligt ængstelige børn

Nogle børn kan have brug for mere støtte i denne periode, idet situationen gør dem usædvanligt intenst og vedvarende ængstelige eller kede af det til en sådan grad, at det er forstyrrende eller ubehageligt for barnet. Ofte vil denne tilstand vise sig i form af overdreven undgåelse eller overdrevne forholdsregler, såsom unødvendig håndvask, brug af håndsprit, eller at barnet ofte søger forsikring fra forældre om, at situationer er sikker. En del vil græde hyppigere end normalt og kan også fremstå mere mutte, irritable eller triste. Nogle ængstelige børn vil desuden have svært ved at sove, ofte på grund af bekymrings- eller katastrofetanker, eller fordi de er bange for at få mareridt.

Ofte vil barnet have problemer med at ræsonnere angsten væk, sådan at den bliver det styrende element i dagligdagen, hvilket kan skabe begrænsninger for, hvad barnet synes, det er i stand til. Det er meget udbredt hos især yngre børn, at de er bange for, at der skal ske dem selv eller forældrene noget, når de er væk fra hinanden. Det er meget sandsynligt, at corona-epidemien vil medføre, at flere børn har svært ved at adskilles fra den ene eller begge forældre på grund af denne slags frygt, hvilket betegnes separationsangst.

Børn kan ofte have svært ved at sætte ord på, hvordan de har det, og derfor skal man være opmærksom på andre måder, hvorpå angsten kan komme til udtryk. For eksempel får nogle børn meget ondt i maven, når der er noget, de er kede af eller bange for. 

Andre børn kan have problemer med søvnløshed, træthed og hovedpine. Dog kan disse symptomer naturligvis også skyldes andre årsager.I forlængelse af dette er det altså helt naturligt, at børn bekymrer sig i en tid som denne, men man bør være opmærksom, hvis bekymringerne får kontrol over barnets livsudfoldelse og livsglæde.

Den situation, som corona-krisen skaber, kan ligeledes afstedkomme en forværringstærkning af allerede eksisterendetidligere erhvervede angstlidelser, især lidelser med beslægtede bekymringer såsom sygdomsangst, OCD omhandlende smitte eller bakterier, og bakteriefobi. Et typisk karaktertræk for angst i forbindelse med børn er overdrevne bekymringer for ens familie og kære. I disse tilfælde kan det i disse tider være en udfordring at skelne mellem hensigtsmæssige bekymringer og uhensigtsmæssige bekymringer og adfærd hos børn.

Hos børn og unge, som tidligere har haft depression, bør man have ekstra fokus på at opretholde adgang til social aktivitet over internettet og andre lystbetonede aktiviteter, idet fravær af disse er kendte risikofaktorer for depressive episoder.

Læs mere om angst for corona

Psykologfaglig rådgivning

Som forælder kan man opleve at have brug for nogen at tale med eller behov for konkret rådgivning omkring, hvordan man skal håndtere situationen, hvis ens barn er angst eller ked af det som følge af coronavirus. Vi har hos Psykologerne Johansen og Kristoffersen stor ekspertise i kognitiv adfærdsterapi i forbindelse med børn, unge og ængstelighed, og vi er klar til at hjælpe dig i denne udfordrende tid.

Vi tilbyder også rådgivning og støtte i forbindelse med andre konsekvenser af COVID-19, herunder livsændringer og omvæltninger i arbejds- og familielivet og eventuel angst og bekymring hos dig som voksen. Læs eventuelt mere på vores side om angst forbundet med corona.

Vi holder således fortsat åbent, og tilbyder samtaler med en af vores dygtige psykologer med kort ventetid. Du bestemmer selv, om du ønsker sessionerne online over en sikker, krypteret videoforbindelse eller ansigt til ansigt i vores praksisser på Frederiksberg i København, Helsingør og Aarhus.

Læs mere om corona og psykologhjælpLæs mere om de psykologiske effekter ved pandemien